Det er ikke til å stikke under en stol med at danskene er flinke til å promotere egen kulturarv. Nye bøker om designere, kunsthåndverkere og arkitekter kommer stadig. Opp gjennom årene har de laget flere om dansk keramikk og keramikere. For kort tid siden kom samleren Carsten Bagge Laustsen med 100 års dansk keramik.
For oss som er interessert i dansk keramikk så byr boken på både kjente og mindre kjente navn. Laustsen tar utgangspunkt i altmuligkunstneren Thorvald Bindesbøll, en pioner innen dansk verkstedskeramikk fra 1880-årene og utover. Så følger forfatteren opp med Niels Hansen Jacobsen, en for meg ukjent keramiker. Interessant med han er arbeidenes sanselige form og glasur. Forfatteren trekker overraskende inn Sigmund Freud inn i fortellingen om keramikeren. Det er spennende at Laustsen kommer med høyst personlige vinklinger, noe som gjør boken til en annerledes og positiv opplevelse.
I alt er rundt 90 keramikere kronologisk presentert. På så måte får leseren en forståelig oversikt over keramikkens utvikling. Fra jugendstilen (dansk skønvirke), til human modernisme med utøvere som Arne Bang, Danish Modern og videre til kunstnerkeramikken. I den siste kategorien finner vi en rekke overraskelser. Her vil jeg fremheve skulpturene til Anne Fløche, subtilt modellert i matte, nesten monokrome glasurer. Interessant er også det arkaiske verket til Erik Nyholm. Så er selvfølgelig de store navnene omtalt. Nevnes bør Finn Lynggaard, Gutte Eriksen, Gertrud Vasegaard, Eva Stæhr-Nielsen, Axel Salto og Patrick Nordström.
Slående er den gjennomgående høye bildekvaliteten. De færreste slike bøker er i nærheten av så gode illustrasjoner. Den heldige kombinasjonen av å ha alle arbeider samlet på et sted og bruke en habil fotograf er oppskriften for å lykkes. Her burde museer og andre samlere til slike bokprosjekter lære av Laustsen.
Ellers er min helt personlige synspunkt at stående format er å foretrekke, da det er mer behagelig å bla i, pluss at bokens rygg holder lenger. Men grunn til at forlaget valgt liggende format skyldes antagelig at til majoriteten av oppslagene er flere arbeider avfotografert sammen. Hadde også ønsket at boken kom med bildetekster da mye keramikk er laget ved fabrikker og verksteder, deriblant Saxbo, Kähler og Kongelig Dansk. Er man lite kjent med dansk keramikk så er det enkelt å tro at de er laget ved et personlig verksted.
For keramikksamlere er det viktig å ha tilgang til stempler og signaturer. Det finnes det rikelig av i boka. Illustrasjonene er enkle å lese av. For norske samlere som ikke vet så mye om dansk keramikk så er dette en god introduksjon.
Konklusjonen er at boken til Carsten Bagge Laustsen er et viktig stykke arbeid. Den føyer seg inn i rekken av andre danske bøker om temaet og bidrar til å utvide kunnskapen om dansk keramikks historie.
Om du er interessert i boken så kan den bestilles HER
Tittel: 100 års dansk keramik
Redaktør: Carsten Bagge Laustsen
Forlag: Turbine
Årstall: 2024
Sideantall: 268
Språk: Dansk
©Mats Linder / matslinder.no