Høvik Verk var i mellomkrigsårene Norges største på elektrisk belysning. Deres fabrikk på Høvik hadde også en del import. Likevel vet vi veldig lite om firmaet frem til omkring 1950. Derfor er det gøy å kunne dele denne uvanlige produktkatalogen fra 1935.
Høvik Verk ble kjøpt av Christiania Glasmagasin i 1862 og i 1876 ble det etablert en lampefabrikk på Høvik. Der ble det opprinnelig laget parafinlamper, lysestaker og den slags. En gang rundt 1900 begynte så produksjonen av elektrisk belysning. Fordi elektrifiseringen gikk langsomt var det lenge parallell produksjon av både parafinlamper og elektriske lamper. En av firmaets største suksesser tidlig på 1900-tallet var se såkalte «Tusen-hjemskroner». Det var en flat glassskjerm med monterte, hengende glassperlefrynser. I følge Christiania Glasmagasin kunne den ses «i praktisk talt hvert eneste norsk hjem med elektrisk lys.»
I 1930-årene var ingeniøren Arne Lien sjef for Høviks lampeproduksjon. Perioden viser til en omdreining i lampedesignet. Funksjonalismen kjennes igjen fra det minimalistiske formspråket. Kuleformede lampekupler er de mest typiske fra tiden. Mest slående i denne produktkatalogen er lysekronen på side 28. Metallet var i matt forniklet messing og 12 rørformede glass-sylindre.
Katalogen som er vist i dette innlegget illustrerer kun en brøkdel, da den er på mer enn 100 sider. Likevel håper jeg at den gir et godt helhetsinntrykk av Høviks produksjon fra mellomkrigsårene.
Om du vil vite mer om belysningen fra Høvik så kan du bestille bok HER
©Mats Linder / matslinder.no