Respatex er navnet på et laminert komposittmateriale. Hovedkomponenter i det opprinnelige laminatet var resin, papir og tekstil. I Norge er det blitt brukt til ulike områder. Mest kjent er alle bord og stoler fra 1950- og 1960-årene.
Respatex ble opprinnelig produsert i Norge av firmaet Res-Pa-Tex A/S på Gulskogen fra 1949. Opprinnelig ble norsk Respatex laget av norsk kraftpapir, utenlandsk mønstret spesialpapir som toppark og bakelitt harpiks i flytende form.
Fremstillingen foregikk ved at papir ble mettet med harpiksløsningen. Etterpå ble det tatt til et tørkekammer for å drive ut spriten fra harpiksen. Neste trinn var å legge papirarkene på kryss av hverandre i bunker på omkring 15 ark for 2 millimeter tykkelse. På toppen ble det plassert dekorative toppark og øverst et transparent ark. Neste trinn var å plassere platen i en stor hydraulisk presse der laminatet ble påført temperaturer over hundre grader slik at bakelitt-harpiksen gikk fra løselig til herdet tilstand. I 1950 kunne Res-Pa-Tex lage plater fra 0,5 millimeter til 80 millimeter tykkelse, og 85 centimeter i bredde og 125 centimeter i lengde.
Tidlig i 1950 leverte man Respatex i fem ulike kvaliteter, men kun i brun farge. Det forandret seg straks. Senere i 1950-årene ble mønstret Respatex et meget populært materiale i møbelindustrien. Kjøkkenbord i dekorative mønster ble solgt av en rekke produsenter, deriblant HÅG og Savo.
Fordi Respatex er sterkt og formstabilt ble det foretrukket i transportindustrien, som busser, sporvogner, fly, båter og tog. Samtidig med utviklingen innen ferdigkjøkkenindustrien ble Respatex og andre plast høytrykkslaminater et foretrukket materiale. I 1958 inngikk Norsk Hydro en avtale med Res-Pa-Tex om å overta rettighetene til å lage Respatex. Fordi navnet var så pass innarbeidet valgte man å beholde det som varemerke for produktet. Produksjonen startet på Notodden Salpeterfabriker sommeren 1959.
Laminatet kjent som Respatex i Norge ble oppfunnet av Westinghouse Electric Corporation i 1912 og patentert året etterpå. I USA fikk produktet navnet Formica, som idag er en produsent for disse plastlaminatene. I Sverige har det navnet Perstorpsplatta, opprinnelig produsert av Skånska Ättikfabriken.
©Mats Linder / matslinder.no