Det er ikke til å tro. For bare noen dager siden fikk jeg en fantastisk gave. 23 flytteesker med forskningsmateriale etter Arne Lindaas. Vi snakker om originaltegninger til glass, porselen, mønster, tepper og mye annet. Dette er ting av museumskvalitet.
I 2009 intervjuet jeg Arne Lindaas for Samler & Antikkbørsen. Vi fant tonen og hadde planer om å møtes ved et senere tidspunkt. Dessverre døde Lindaas i 2011. Året etterpå kontaktet kona Guri Lindaas meg. Vi ble bedre kjent og hun og barna valgte å donere en del av Lindaas´ arkiv til meg. Første runde var på rundt 50 plastposer med produktkataloger, brever, almanakker osv.
I løpet av det siste tiåret har familien Lindaas valgt å fortsette donere mye materiale. Det har vært et meget viktig tilskudd til mitt forskningsarbeid. Det resulterte også i boken om Arne Lindaas i 2017.
Den siste donasjonen består av mengder med tegninger, skisser, brever, bøker og trykksaker, stablet tett i tett. Av særlig stor interesse er det som antagelig er mer enn 1000 tegninger til glass fra ca. 1950 og løpende under hele perioden Lindaas designet for Magnor.
Siden gaven kom i hus har jeg brukt to dager på å systematisere det. Blant materiale som ikke interesserer mitt fagområde var ulike utstillingskataloger og annet tilknyttet billedkunst. Fire esker er blitt gitt til billedkunstner Tor-Magnus Lundeby som driver med eget forskningsprosjekt. Flere bøker og kataloger har jeg fra før. De skal etterhvert få nye eiere.
Foreløpig favoritt fra samlingen er originale skisser til ryer for Sellgren & Co., der Arne Lindaas designet mange mønster. Det er materiale jeg ønsker å gjøre noe mer av. Lindaas har designet for langt flere produsenter enn jeg tidligere hatt kjennskap til. En stor overraskelse er sølv korpus for Aksel Holmsen. Han har at på til hatt en kontrakt med Hadeland Glassverk. Hva han designet for de er foreløpig ukjent.
Arne Lindaas var medlem og hadde sentrale verv i en rekke organisasjoner. Samtidig sparte han på møtereferater, korrespondanser, interne tidsskrifter og mye annet. Det gjør arkivet spesielt interessant. Her er det mye unikt materiale rundt Foreningen Brukskunst, ID-gruppen, Norske Kunsthåndverkere, Norway Designs, PLUS osv. Helt spesielt er de opprinnelige statuttene til Jacob-prisen. De har faktisk ikke DOGA i sine arkiver, og det er de som idag deler ut prisen.
Å organisere alt materiale er et løpende prosjekt. Det betyr at alt skal være søkbart og lett tilgjengelig for å kunne brukes for å belyse ulike deler av norsk designhistorie. På sikt håper jeg at museer, organisasjoner, universiter og andre forskere kan ta del av denne skatten.
Jeg vil takke familien Lindaas for denne fantastiske gaven. Med deres hjelp kan nå nye kapitler rundt norsk designhistorie belyses.
Ønsker du å støtte min forskningsvirksomhet så er du hjertelig velkommen til å bidra med en donasjon. Det gjør du enkelt ved å bruke Vipps 527697 eller Kontonummmer 6105 06 71819
På forhånd takk for all support. Ønsker alle sammen en fin dag videre. Hilsen Mats.
©Mats Linder / matslinder.no
Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819