I perioden fra 1940 til 1970 ble det produsert en stor mengde ulike seksjoner i Norge. Det gjør det vanskelig å skille de fra hverandre. Flere av de mest kjente var lisensprodukter, designet av svensker og dansker. Her er et knippe av de mest kjente.
I Europa etter andre verdenskrig var det stort behov for nye boliger og møbler. I Norge ble boligbyggingen regulert og det var begrensninger på areal. Små leiligheter og hus måtte utstyres med møbler tilpasset en ny boligstandard. I stedet for voluminøse lenestoler og store bokhyller ble dimensjoneringen helt annerledes. Nette og lett flyttbare møbler kom straks på moten.
Her til lands var Bruksbo et av det første firmaene som kom med små bokhyller. I 1941 fikk de lisensrettigheter til å produsere svenske Gustav Axel Bergs enkle system som fikk navnet Veggen i Norge. I 1950-årene ble systemet utviklet til det nye systemet Veggen de Luxe av Rolf Hesland og Torbjørn Afdal.
I Sverige fikk Nisse og Karin Strinning suksess med systemet String. Det var vinnende bidrag ved en konkurranse i 1949. String som produseres den dag i dag ble i en periode også lisensprodusert i Norge av Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.
Møbeldesigner og interiørarkitekt Edvin Helseth var systematiker. Han utviklet møbler slik at de skulle være mest mulig rasjonelle for produksjonsapparatet. For Eidsvoll Rivefabrikk fikk han i 1961 i oppdrag å videreutforme deres eksisterende BBB-hylla, som opprinnelig ble lansert i 1953 (ukjent tegner). Etter lanseringen i 1962 har den vært i kontinuerlig produksjon med kun små forandringer.
Samtidig arbeidet Edvin Helseth med et nytt modulsystem for Systemtre A/L i Hamar. Det var konstruert av furu, metall og plast med aluminiumsprofil for hjørneforbindelsen, håndtak i plast for skuff og for vendbar skyvedør. Systemet som ble påbegynt utviklet i 1962 og lansert i 1962 fikk navnet Modul 5-15.
Danskene har alltid vært dyktige på å lage systemmøbler. For Arthur Soltvedt Møbelfabrikk formga Ib Juul Christiansen Pega.
På midten av 1950-tallet lisensproduserte Gustav Bahus Eftf. den danske møbelarkitekten Poul Cadovius veggseksjonssystem Royal. Systemet er bygget over vertikale lister med huller på sidene der metallbøyler hektes fast.
Antagelig overtok Oluf A. Martins lisensproduksjonen av Royal da Gustav Bahus Eftf. begynte produksjonen av Rastad & Relling Tegnekontor sin RR-seksjonen og senere Idésystem. Oluf A. Martins lisensproduserte også svensken Olle Pira sitt Pira System.
Til for noen år siden var slike seksjoner nærmest umulig å selge på bruktmarkedet. I dag er situasjonen totalt annerledes og de omsettes ofte for mangfoldige tusener.
©Mats Linder / matslinder.no
Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819