PLUS glasshytte var i 1970- og 1980-årene kjent for Benny Motzfeldt kunstglass. Det få kjenner til er at det er langt flere enn hun som tegnet for glasshytten.
PLUS glasshytte i Fredrikstad ble etablert i 1958. Den første tiden var Arne Lindaas kunstnerisk leder. Lindaas utformet en rekke modeller, men da han ble sykemeldt i 1959 tegnet også andre for glasshytten. Deriblant noen av glassblåserne. Men det er dessverre lite kunnskap rundt deres arbeider.
Det var antagelig Lindaas´ sykemeldelse som fikk Tone Vigeland til å lage et lite drikkeglass for PLUS omkring 1959. PLUS var i oppstartfasen i stort behov for å komme med nye modeller. Hennes blå drikkeglass ble antagelig kun fremstilt i en begrenset periode.
At PLUS kunstneriske leder for Sølvstuen, Erling Christoffersen, også tegnet for glasshytten er ukjent for de fleste. Hvor mange modeller han formga vites ikke, men antagelig flere enn vasen som er avbildet i dette innlegget.
Da Arne Lindaas sluttet som kunstnerisk leder for glasshytten overtok keramikeren Richard Duborgh hans stilling. Flere av hans tidligste glass var en videreføring av hans keramikk. Med Duborgh i førersetet fikk glasshytten en mer gjennomført kolleksjon enn tidligere.
Industridesigneren Roar Høyland utformet i 1964 en vase til Fornebus nye flyplass. Vasen ble kanskje til på bakgrunn av hans kjente pappemballasje som senere ble premiert nasjonalt som internasjonalt. Det var en utmerket måte å markedsføre PLUS-glasset på.
Muligens det var Høyland som formidlet kontakten med industridesigneren Bjørn A. Larsen. Han designet et firkantet, formstøpt askebeger i farget glass for Fornebu flyplass, samme år som Høylands vase ble utført.
Formgiveren og billedkunstneren Arne Jon Jutrem var innom PLUS glasshytte i 1967. Hans produksjon må mer ses på som en gjestekunstners besøk. Til verdensutstillingen i Montreal det samme året fikk han utført noen ekspresjonistiske skulpturer, fremstilt i kun få eksemplarer.
Best kjent av alle norske glassformgivere er utvilsomt Benny Motzfeldt. Før hun kom til PLUS i 1970 hadde hun jobbet for Christiania Glasmagasin, Hadeland Glassverk og Randsfjord Glassverk. Motzfeldt var internasjonalt orientert og så på glass som et selvstendig kunstnerisk medium.
I tillegg til anerkjente formgivere har det også vært flere hospitanter som praktisert glasshåndverket ved glasshytten. Amerikanske Kim Schwarz var innom PLUS i tre måneder i 1970. Etter henne finnes det noen bevarte prøver.
©Mats Linder / matslinder.no
Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819