Før sommerferien utfordret matslinder.no flere norske museer om å være mer sjenerøse, og dele med seg av noen reklamekataloger på dette nettstedet. Responsen var noe blandet. Enkelte museer har innfridd, mens andre har skuffet.
Hva gjør vi med det. Jo vi går den ekstra milen. Nå kan dere som følger matslinder.no stemme over hele 29 produktkataloger . Den katalogen som får flest stemmer publiserer vi her. Det eneste du trenger å gjøre er å sende inn ditt ønske i kommentarfeltet , som er nederst på denne siden, og skriv tallet som er foran hver bildtekst. Du kan kun stemme én gang. Så hvis du er ekstra ivrig spør du naboer, svigerfar, arbeidskollegaer, studiekamerater, om å stemme for deg.
Vi kan love at dette er materiale du ikke finner mange steder. Og når er siste dagen du kan stemme? Svar: Fredag 7. oktober , og tidspunktet er klokken 23.59 .
©Mats Linder / matslinder.no
Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819
1. Møremøbler produserte masse spennende modeller på 1980-tallet. De fleste var i produksjon for kortere perioder, mens andre fikk klassikerstatus. Nå kan du bli kjent med modeller som Rebo, Bilitt, Apropos, Eføy, og mange mer.
2. Hvor mange gamle modellkataloger fra Magnor Glassverk er bevart? Sannsynligvis svært få. Denne fra rundt midten av 1970-tallet har proveniens fra Magnor. Spørs om de selv har noen eksemplarer av denne??? Her bys muligheten til å endelig få vite hva modellene heter. Vi sier Tutti, Polar, Best, Gjestebud, osv.
3. Interessen for svenske Hans-Agne Jakobssons lamper har eksplodert de siste par årene. Problemet er bare at svært få vet hva modellene heter. Men det gjør vi… Rundt 50 sider.
4. Var man på utkikk etter nye møbler på 1970-tallet hadde Ulferts utvalget. Her presenterer vi 68 sider med nostalgivarning.
5. Håper ikke dere velger denne Gustav Bahus katalogen. Den kan ikke skannes, men må avfotograferes. Her opplyses det om de fleste modellnavn i Bambi-serien og en rekke skjenker. Alt tegnet ved Rastad & Relling Tegnekontor. Var den noen der ute som fikk kaffen i halsen?
6. Juhls i Kautokeino er en stor turistmagnet i Nord-Norge. De begynte sin karriere med å lage smykker til samene. I denne katalogen får vi sett noen av disse.
7. Ramon Iserns ryer for Sellgren & Co. er bare helt vidunderlige. Ikke gå glipp av muligheten å se denne mappen med fantastiske løse illustrasjoner.
8. Th. Lunde på Lillehammer produserte en rekke møbler tegnet av noen av det tidlige 1900-tallets mest kjente billedkunstnere og arkitekter. Vi sier bare Henrik Sørensen, Magnus Poulsson, Einar Austli, Bernt Heiberg, Frøydis Haavardsholm osv. Katalogen er en av de første fra produsenten. Det betyr en gang etter 1914. Forsiden er for øvrig tegnet av Lars Jorde.
9. Her finner du Arne Halvorsens kjente og ukjente modeller for L. Jacobsen fra rundt midten av 1960-tallet. Vi tør nok å påstå at det ikke er mange igjen av denne katalogen.
10. Ulefos Jernverks katalog fra 1935 er et hav av deilig, norsk ovnskultur. Fantastiske illustrasjoner, med masse opplysninger om designere og modellnavn. Her finner du igjen de ”glemte” designerne Finn Bryn, Børre B. Ulrichsen, Georg Eliassen, sammen med Helge Thiis og Henrik Bull. Her er det snakk om mer enn 130 sider. Fikk du pusteproblemer?
11. Norsk industridesign ”Anno 1821”. Denne brosjyren fra Nes Jernverk er trolig en av de eldste norske produktkatalogene. Her er det snakk om design for rikmannsfolk.
12. Et nesten glemt industrieventyr var ETA – Norsk Intarsia som var et av Per Tannums alle firmaer. Her finner vi arbeider av Håkon Stenstadvold og Hermann Bongard.
13. Form follows function. Høyang. Her snakker vi om pur industridesign. Ikke noe feinschmecker fiksfakserier. Brutalt og ærlig i aluminium. Gorojern, kjeler, ventillodd, vannfat, fiskekjeler… You name it.
14. En liten brosjyre fra Møre Lenestolfabrikk fra ca. 1960. Her kan vi opplyse om at det er flere ”ukjente” modeller som må vært i produksjon i en veldig kort periode…
15. Mer enn 80 sider Ekornes møbler i anledning bedriftens 50-årsjubileum i 1984. Nostalgivarning!!!! Her finner du dødstøffe Burma, Casanova og Tellus som produsertes sammen med Huseby.
16. Finsk glass i bøtter å spann fra Iittala Lasia. Hvis du er god i finsk så finner du snart ut at glasset Ryypyt passer godt til Koskenkorva. Og det kan jo være godt å vite. I alt 34 sider.
17. Vil du bli bedre kjent med Dora Jungs mønster for den finske linprodusenten Tampella. Ikke gå miste av muligheten. Tør nok å påstå at denne katalogen er nok så sjelden.
18. En liten, tynn katalog med tekstiler av blant andre Verner Panton for Fiedler. Med andre ord nok så ukjent for de aller fleste.
19. En hel katalog med Børge Mogensens møbler for Søborg Møbler. Ja faktisk. Klassiker på klassiker, sammen med noen sjeldenheter.
20. Her må vi advare for habegjær – France & Søn. Vi sparer oss med å bare nevne Finn Juhl, og ja – hold pusten. Denne katalogen er en lekkerbisken.
21. Har du gått forbi Holmegaards lamper av Michael Bang, Per Lütken og andre av bedriftens designere på loppemarked. Ja det tror jeg faktisk. Derfor kan det være lurt å velge denne…
22. Ekenäs Bruk er ikke fullt så kjent som Orrefors og Kosta. Så her er det muligheten til å bli kjent med dette svenske glassverket.
23. I denne katalogen finner du en rekke av Gustavsbergs modeller fra tiden rundt 1970. Bli kjent med dekorer som Brun Emma, Adam, Japan, og Anita. Her får du tilfredsstilt behovet av brunt og grønt.
24. Genses stålprodukter fra 50-tallet er fantastiske. Kanskje denne brosjyren frister deg. Her er det i hvert fall en modell som er blitt produsert av Cathrineholm på lisens. Bare så det er sagt.
25. En svensk klassiker er Triva-serien. Her kommer man bli kjent med en rekke svenske møbler fra 1950-tallet.
26. En liten katalog fra Arne Norell som rommer klassikeren på forsiden og vanligere bruksmodeller.
27. Har du lurt på hva modellene og dekorene til Hadelands tykke og store krystallvaser heter. I tilfelle får du flere svar her.
28. I denne katalogen fra 1939 finner du både Hadelands vanlige og uvanlige glass fra tiden.
29. Er man fan av norske lamper så er det vanskelig å finne noe som er stort bedre enn denne Christiania Glasmagasin katalogen fra 1913-14 som er på mer enn 90 sider.
Relatert