Eystein Sandnes var i tiårene etter Den andre verdenskrig en av landets mest allsidige formgivere. Han arbeidet for en rekke av tidens ledende designbedrifter. Sandnes formrepertoar kjennetegnes av en myk og behagelig linjeføring.
Eystein Sandnes (1924-2006) studerte i fire år ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) under Jacob Prytz og Jens von der Lippe (1945-49). Da Porsgrunds Porselænsfabrik (PP) i 1947 innbød til konkurranse blant keramikkavdelingens elever ble Sandnes premiert for forslaget ”P.P.”. Etter SHKS dro han på studiereise til Frankrike, og senere hadde han praksistid på et keramikkverksted.
Da Arne Lindaas sluttet som designer ved Magnor Glassverk i 1951 overtok Sandnes stillingen. På Foreningen Brukskunst høstutstilling i 1952 utstilte Magnor noen av hans nye kunst- og serviseglass.
I 1955 ble Sandnes kunstnerisk leder for Stavangerflint. Der tegnet han det samme året Utstein, et servise i beste Scandinavian Design stil. Flere av hans serviser ble utført med dekorer av Inger Waage. Ved Stavangerflint utførte han også arbeider i steingods. Da han begynte som sjefsdesigner for Porsgrunds Porselænsfabrik i 1957 overtok Kåre Berven Fjeldsaa stillingen som kunstnerisk leder.
For Porsgrund tegnet Sandnes flere klassikere, deriblant hans første servise for bedriften – Jubileum (1958). Kjennetegnende for Jubileum var det vel avbalanserte, koniske formspråk. For serviset mottok han sølvmedalje ved Triennalen i Milano 1960.
Te- og kaffeserviset Snowtop (1962) i hvitt porselen kjennes for den svake relieffdekoren og den spisse hanken. Det ildfaste serviset Askeladden (1964) i mørk olivengrønn glasur, og kasseroller med hanker i metall, ble tildelt Merket for god design i 1965.
Sandnes mest kjente servise er det rustikke Eystein fra 1969. Det ble premiert med ”Die gute industriform” i Hannover og Merket for god design – begge i 1970. På PP hadde Sandnes for øvrig et nært samarbeid med Tias Eckhoff, Anne Marie Ødegaard og Arne Lindaas.
For Helle Fabrikker formga Eystein Sandnes i 1962 det formfullendte spisebestikket Meny 1600. Det ble utført i 18/8 stål med skaft i palisander eller perspeks. Bestikket ble tildelt Merket for god design i 1967.
Sandnes er representert i en rekke museer i inn- og utland – deriblant Victoria and Albert Museum i London.
Boken om Eystein Sandnes kan bestilles HER
©Mats Linder / matslinder.no
Vipps: 527697