Tittelen er kort – ”Svenska möbler”. Undertittelen er lang – ”folkhemsform i ull, jakaranda, furu och bok 1949-1970”. Boken er tykk og er på hele 640 sider og veier 2870 gram. Prisen er latterlig billig – kroner 254 (på Adlibris). Å gi ut slike bøker er reneste selvmordet.
Andreas Siesing, som til daglig arbeider for det svenske auksjonshuset Bukowskis, tok på seg skylappene og gikk i gang med en nærmest umulig oppgave. Han ønsket å kartlegge periodens mindre kjente møbeldesignere, deres arbeider og bedriftene som produserte møblene.
Etter forordet begynner boken med det man i Sverige skulle kalt en rivstart. På side 14 presenteres en dödstuff sofa og lenestol fra 1949, tegnet av Bjørn R. Jacobsen og B. Marott-Jacobsen, for Svenska Møbelfabrikerna, Bodafors. Møbelets konstruksjon forespeiler en ny tid innenfor Scandinavian Design periodens møbeldesign – det bærende og det bårne. Dette er Finn Juhls tankegang tilpasset rasjonell svensk møbelindustri.
Boken Svenska möbler er inndelt i tre kapitler – sittemøbler, bord og øvrige møbler. Det første avsnittet er det desidert mest omfangsrike, og omfatter i overkant av 300 sider. Møblene er kronologisk presentert med de eldste først. Det gir et tydelig bilde av møbelfagets utvikling. Både i forhold til trender og materialer.
Det som er en av bokens styrker er at Siesing tør å blande det personer med særlig god kjennskap (la oss bruke det fine ordet connoisseur) innenfor faget skulle påpekt var dårlig design, med det aksepterte. Et godt eksempel er Carl Malmstens konservative og besteborgerlige lenestol Vår fru på side 199 som konfronteres med Folke Ohlssons tidsriktige Pasadena på side 198. Begge fra 1961.
Å skrive mellom 100 til 200 ord om hvert enkelt møbel er et kunststykke. Spesielt med tanke på at vi i dette tilfelle snakker om i underkant av 600 modeller. Forfatteren har løst oppgaven på en god og variert måte. Enkelte tekster omhandler møbelet inngående, mens andre ganger skriver han mer rundt objektet. Alt i alt håndterer Siesing det glimrende, og lekent og inspirerende.
En murstein av en bok som denne byr selvfølgelig på noen utfordringer. Fremst så er det søkbarheten. Med et slik omfang av møbler er det lett å gå seg vill. Heldigvis har forfatteren og forlaget skjønt at et register er en nødvendighet. Men i dette tilfelle har man ikke tatt til gode med ett register. I stedet har man hele seks register. Hør her: 1. Møbelmodeller. 2. Møbelserier. 3. Formgivere. 4. Produsenter. 5. Produksjonssteder. 6. Øvrig.
Å rekommandere denne boken er ikke vanskelig. Å la vær å kjøpe den er umulig.
Tittel: Svenska möbler – folkhemsform i ull, jakaranda, furu och bok 1949-1970.
Forfatter: Andreas Siesing
Forlag: Atlantis
Årstall: 2015
Sideantall: 640
Språk: Svensk
©Mats Linder / matslinder.no
Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819