Gunnar Sørlies seksjonssystem Saga var under 1950/60-tallet en viktig representant for industritilpasset møbelproduksjon. Grunnet sine mange funksjonelle egenskaper ble Saga snart et populært valg til privat og offentlige miljø.
Gunnar Sørlie (1920-1999) vokste inn i møbelfaget. Faren var møbelprodusent og drev møbelforretningen Karl Sørlie & Sønner (senere Sørliemøbler) i Sarpsborg. En stund etter at Gunnar Sørlie avsluttet utdannelsen i 1944 ved Treklassen på Statens håndverks- og kunstindustriskole fikk han stipend. Det resulterte i et kortere opphold hos Nordiska Kompaniet i Sverige. Der fikk han øynene opp for bedriftens industritilpassede møbelserier. Senere reiste han til København og hospiterte hos den danske arkitekten og møbeldesigneren Kaare Klint.
I tiden rundt 1951 fikk Sørlie sitt kommersielle gjennombrudd med stolen Steady. Den er tilpasset rasjonell industriproduksjon og banet vei for senere modeller. Deriblant kombinasjonsmøblementet Saga fra 1958.
Saga består av bordplater og sitteplasser som kan varieres på et enkelt understell. Disse understellene var å få for ett til fire seter (leilighetsvis som femseter). Alternativt kunne man bruke bordplater mellom setene.
Understellene var å få med og uten armlener, alt for å skape et fleksibelt system. På baksiden av stolsete er et metallbeslag som festes til understellets bakre tverrsprosse. Bordplatene var å få i seks størrelser – både sirkulære og rektangulære. I tillegg kunne man under en periode kjøpe en kombinert tidsskrift/blomsterkassett.
Serien var å få i ulike treslag. Den første tiden som dua-teak og røket eik. Bordplatene var oftest å få i teak, men de ble en sjelden gang produsert i respatex. Saga kom for øvrig i flere varianter – Saga og Sagalux. Forskjellen mellom de to var treverket og setenes konstruksjon. I følge en reklame var Sagalux ”mer firkantet i utførelsen i treverk og stopning. Stopningen er også kraftigere enn i standardutførelsen.” Senere kom den mer eksklusive setetypen King.
At Saga ble sendt umontert som ”knockdown-møbel” resulterte følgelig i store eksportmuligheter. Til Etiopia ble Saga solgt via Mosvold Shippings bedrifter. Saga ble tildelt Merket for god design for 1965.
©Mats Linder / matslinder.no
Ps. Ola ønsket at matslinder.no skulle komme med verdivurdering av Saga-systemet. Den type arbeide overlater vi til profesjonelle salgskanaler som for eksempel Retrolykke Kaffebar, Blomqvist og Skogen Design.