PETER OPSVIKSKATTER FRA STOKKE

Peter Opsvik og Hans Chr. Mengshoel sin Balans Variable er en designklassiker. (Ukjent fotograf)

For noen dager siden begynte jeg å sortere i produktkataloger og annet fra Stokke. Plutselig oppdaget jeg i én av ringpermene at det var flere originale produktbilder med Peter Opsviks design. I stedet for at de bare skal ligge og samle støv så er det hyggelig å dele med dere.

Peter Opsvik / Hans Chr. Mengshoel. Balans Duo. Stokke. (Ukjent fotograf)

Det jeg personlig synes er interessant med fotografier er at de er et tidsbilder over når de ble tatt. Klær, frisyrer og teknisk utførelse forteller oss mye om at nå er vi i 1980-årene. Typisk for disse bildene er at de speiler aktivitet.

Peter Opsvik / Hans Chr. Mengshoel. Balans Gravity. Stokke. (Ukjent fotograf)

Aktivitet var noe som opptok Peter Opsvik. Han mente at den beste sittestillingen er den neste. Han ønsket oss å være aktive i måten vi sitter på for å oppnå bedre styrke og helse. Opsvik var sammen med Svein Gusrud, Oddvin Rykken og Hans Christian Mengshoel del av Balans. Det var et konsept utviklet av Mengshoel rundt en balansert og mer ergonomisk tilrettelagt sittestilling, som i 1985 ble tildelt Jacob-prisen.  

Peter Opsvik / Hans Chr. Mengshoel. Balans Variable. Stokke. (Ukjent fotograf)

Den første stolen i Balans-konseptet var Peter Opsvik sin Balans Variable. Det originale med denne er at brukeren sitter med beina i kraftig vinkel med knærne hvilende på en støtte. Effekten resulterer i at ryggen rettes opp og styrker muskulaturen.

Peter Opsvik. Garden. Stokke. (Ukjent fotograf)

De eksperimenterende sidene ved Opsviks kunstnerskap har tatt mange retninger opp gjennom årene. For Stokke laget han blant annet Garden, en spektakulær sitteskulptur. I tiden rundt lanseringen ble den markedsført med hjelp av to pantomime-kunstnere. Reaksjoner fra media kom umiddelbart.

Peter Opsvik. Globe. Stokke. (Ukjent fotograf)

Om ikke like raffinert som Garden så er også Opsviks Globe en leken og annerledes kreasjon. De kuleformede putene/ryggstøtten får oss til å tenke på gymens medisinballer. Om det er intensjonen vet jeg dessverre ikke.

Peter Opsvik. Pendulum. Stokke. (Ukjent fotograf)

En annen stol som inviterer til bevegelse er Pendulum. Den har et rent og stramt uttrykk, dog uten å føles stiv. Alle som sittet rundt et konferansebord vet hvor slitsomt det kan bli. Med Pendulum har brukeren anledning til å bevege seg uten at det tar fokus vekk fra møtevirksomheten.


©Mats Linder / matslinder.no



BESTILL BØKER / ORDER BOOKS