ORREFORSPRODUKTKATALOG FRA 1933

Orrefors fikk sitt store internasjonale gjennombrudd under verdensutstillingen i Paris 1925. Deres glass med rikelig graverte motiver designet av Simon Gate og Edward Hald resulterte i den høyeste utmerkelsen – Grand Prix. Designhistoriker Jenny von Platen har fortalt undertegnet at det kun var Frankrike som fikk flere utmerkelser enn Sverige under Verdensutstillingen. Med tanke på Sveriges størrelse var det minst sagt imponerende.

Høydepunktet i denne Orrefors-katalogen er utvilsomt Simon Gates rikelig graverte skål G 569. I katalogen er den oppført med prisen 900 kroner, som var fantastisk dyrt i 1933. Samtidig ser det ut som at det er en videreutvikling av modell 122 fra omkring 1923. I 2020 ble en tilsvarende skål solgt hos Bukowskis i Sverige for 135 000 SEK + salær. Les HER

Hvis man er en smule interessert i norsk glass fra mellomkrigsårene så er det ingen tvil om at Sverre Pettersens design for Hadeland Glassverk var kraftig inspirert av det Simon Gate, Edward Hald og Vicke Lindstrand designet i perioden. Dog må man påpeke at han aldri klarte å prestere på samme nivå som den svenske trioen.


©Mats Linder / matslinder.no



BESTILL BØKER / ORDER BOOKS