ANDERSSON & LUNDGRENPRODUKTKATALOG FRA 1925

Nå er det slik – igjen – at jeg ikke vet noe som helst om det jeg skal skrive om. Andersson & Lundgren er for meg en helt ukjent svensk belysningsprodusent. Hva jeg vet er at firmaet lå i Malmö, en by med flere lampefabrikker tidlig på 1900-tallet.

Men nå er det nok slik at det også er få i Sverige som hørt om Andersson & Lundgren, også blant de som vet mye om svensk design i allmennhet og belysning i særdeleshet. Teksten må derfor baseres ut fra hva illustrasjonene kan formidle. Første konklusjon er at fabrikken ikke var særlig innovativ. Deres design var sterkt påvirket av både 1600-tallets barokk og nyklassisismen fra omkring 1800. Interessant er draperingen på gulvlampene på plakatene 31 og 32.

Sammenligner man Andersson & Lundgren med andre samtidige belysningsprodusenter kan man konkludere med at produksjonen var relativt grov i utførelsen. Min tanke er at fabrikken opprinnelig kan ha vært en metallvareprodusent, og etterpå utviklet seg til en lampefabrikk. Likevel synes jeg det er gøy å kunne bidra til en nok så ukjent del av skandinavisk designhistorie ved å publisere deler av denne produktkatalogen.


©Mats Linder / matslinder.no



BESTILL BØKER / ORDER BOOKS