KYLLIKKI SALMENHAARAKERAMISK ENER

Kyllikki Salmenhaara var en finsk keramiker. Hun arbeidet i hovedsak for den finske produsenten Arabia. Der laget hun eksklusiv keramikk, ofte i et ekspressivt formspråk. I dag er hennes arbeider internasjonalt ettertraktede og meget kostbare.

Kyllikki Salmenhaara på Arabia i 1960-årene. (Foto: Aalto-universitetets arkiv)

Kyllikki Salmenhaara (1915–1981) studerte i årene fra 1938 til 1943 keramikk ved Centralskolan för konstflit (nå Aalto University). Etterpå jobbet hun i en treårsperiode for Köklax glasbruk med å designe og dekorere glass. I 1946 gikk turen til Saxbo i Danmark. Der var daglig leder Nathalie Krebs en viktig kilde til kunnskap om avanserte glasurer. Samtidig fikk Salmenhaara forståelse for enkel design, formidlet av verkstedets formgiver Eva Stæhr-Nielsen.

Bolle i steingods, utført av Kyllikki Salmenhaara på Arabia i 1950-årene. (Foto: Bukowskis)

I 1947 ble Kyllikki Salmenhaara rekruttert av Arabia. Der fikk hun stor kunstnerisk frihet. Under årene som keramiker hos den finske produsenten huskes hun fremst for egenhendig dreide vaser i arkaiske former, med matt renneglasur som løp over hverandre. De kraftfulle arbeidene fikk internasjonal oppmerksomhet.

Kyllikki Salmenhaara. Vase. Arabia. 1950/1960-årene. (Foto: Bukowskis)

Under Triennalen i Milano 1951 ble Salmenhaara tildelt sølvmedalje. På triennalen i 1954 fikk hun hedersdiplom og i 1960 gullmedalje. Som Fulbright-stipendiat i 1956 gikk turen til USA. Tre måneders studier på keramikkavdelingen ved Alfred University og ytterligere besøk på ulike verksteder og museer ga verdifull inspirasjon. Særdeles viktig var møtet med Marguerite Wildenhain som var utdannet ved Bauhaus i mellomkrigsårene.

Kyllikki Salmenhaara laget vasen på Arabia ca. 1957–1959. (Foto: Bukowskis)

Ved et uhell skadet Salmenhaara hånden alvorlig under en dreieøkt. Et rustent barberblad i leiren gjorde at hun ikke lenger kunne jobbe med keramikk på egen hånd. Kort tid etterpå fikk hun tilbud om å jobbe for en keramisk utdannelsesinstitusjon i Taiwan. Det resulterte i to års permisjon fra Arabia.

Keramisk objekt laget av Kyllikki Salmenhaara. (Foto: Bukowskis)

I 1963 ble Salmenhaara spurt av Kaj Franck om å bli kunstnerisk leder for Konstindustriella läroverket i Helsingfors. I 1970 ble hun den første finske professoren i kunstindustri. Fire år senere kom boken «Keramikka: Massat — Lasitukset — Työtavat». Kylikki Salmenhaara jobbet på Arabia helt til hun døde i 1981.

Du kan lese mer om Kyllikki Salmenhaara i boken Lerans magi, utgitt av Rian Designmuseum og som bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.no



BESTILL BØKER / ORDER BOOKS