SVENSKE URNER I KLEBERSTEIN

Hvor går egentlig grensen for hvor nerdete jeg kan være på nettsiden? Å vise totalt ukjente urner laget ved Handöls Täljstens AB attraherer kanskje 20-30 personer. Men det driter jeg fullstendig i. Orker ikke selge sjelen og skrive om ting jeg vet fører til flest mulig sidevisninger.

Ture Ryberg. Nr. 11. Handöls Täljstens AB. (Mats Linders arkiv)

For en tid siden var jeg i Göteborg for å overlevere en ryggsekk med produktkataloger og andre kuriositeter til forfatterkollegaen Andreas Siesing. Vi gikk til Antikvariat Faust, som er mitt faste vannhull når jeg tar en tur til den svenske vestkystens hovedstad. Andreas ble gira over et par produktkataloger over kister.

Gun Wahrenby. Nr. 202. Handöls Täljstens AB. (Mats Linders arkiv)

Selv falt jeg pladask over en mappe med løse produktkort med urner laget ved Handöls Täljstens AB. Prislappen var 300 svenske kroner. Interessant med kortene var at alle er med opplysninger om designer, unntatt de to av engelsk modell. Før vi går videre kan jeg fortelle at «täljsten» på norsk er det samme som kleberstein.

Gun Wahrenby. Nr. 201. Handöls Täljstens AB. (Mats Linders arkiv)

Handöls Täljsten AB ble etablert i 1900. Samme år deltok firmaet på verdensutstillingen i Paris. Produksjonen dreide seg rundt kaminer, gryter og annet. Høydepunktet skal ha vært i 1940-årene da det var stor etterspørsel etter deres kaminer. I 1946 ble firmaet kjøpt av Höganäs. Omkring 1957 begynte produksjonen av dette innleggs urner.

Sven-Erik Skawonius. Nr. 14. Handöls Täljstens AB. (Mats Linders arkiv)

Mest kjent av designerne var Sven-Erik Skawonius og Ture Ryberg. John Andersson begynte på Höganäs allerede som 13-åring og var i flere tiår en av bedriftens viktigste formgivere. Billedkunstneren Gun Wahrenby derimot er relativt bortglemt. I følge Wikipedia jobbet hun med et relieff av oppstandelsen for Höganäs. Så det er antagelig bakgrunn til at hun laget urner for firmaet samme år.

Ture Ryberg. Nr. 12. Handöls Täljstens AB. (Mats Linders arkiv)

Interessant å notere seg er at Handöls Täljstens AB senere ble kjøpt av et norsk firma. Virksomheten i Sverige ble nedlagt i 2013, noe som førte til sinne og irritasjon hos de svenske arbeiderne.


©Mats Linder / matslinder.no



BESTILL BØKER / ORDER BOOKS


Gun Wahrenby. Nr. 203. Handöls Täljstens AB. (Mats Linders arkiv)
John Andersson. Nr. 10. Handöls Täljstens AB. (Mats Linders arkiv)
John Andersson. Nr. 5. Handöls Täljstens AB. (Mats Linders arkiv)
Engelsk modell. Nr. 20. Handöls Täljstens AB. (Mats Linders arkiv)
Engelsk modell. Nr. 21. Handöls Täljstens AB. (Mats Linders arkiv)