GEORGE NELSONSJELDEN PRODUKTKATALOG

Å sitte og bla i gamle produktkataloger er bare så moro. Da flyr tiden av gårde. Fordelen er at man samtidig får dypere kunnskap om produktene enn om man sitter med en bok som kun tar for seg de store og velkjente fenomenene. I de små katalogene derimot finner du gjerne de rare detaljene, som gjerne gir et rikere bilde.

Når man snakker om George Nelson så er det gjerne tre-fire design som løftes frem. Den ikoniske «ball Clock», «Marshmallow Sofa», «Nelsom Platform Bech» og «Coconut Chair». Det er også sistnevnte vi skal ta en ekstra kikk på. Nelson sa om stolen som ble introdusert på markedet i 1956 at den lignet på én av åtte biter av en kokosnøtt. I dag produseres den i mer miljøvennlige materialer enn opprinnelig.

Interessant sånn ellers er modulserien bestående av understell, sittepute, skuff, bordplate, sete og kommode. Alle deler er laget etter standardmål, slik at de kan kombineres i mange varianter. Fleksibiliteten i systemet gjør at det kan utvides etter behov og økonomi. Jeg tenker umiddelbart på T.V.-serien som Rastad & Relling Tegnekontor formga for Gustav Bahus Eftf. Her ser vi tilsvarende tenking og variasjonsmuligheter. Om de sett på Nelsons system vites ikke, da det i perioden fantes en rekke tilsvarende moduldesign.

En gang i midten av 1940-årene ble Nelson designsjef for Herman Miller. Parallelt i 1947 åpnet han sitt eget designkontor. Nelson var likeså en ivrig skribent. Boken How to See fra 1977 ses på som en viktig publikasjon, som er blitt gitt ut på ny i senere år. Ellers vil jeg tro at denne produktkatalogen er fra ca. 1956 fordi prislisten er datert i mai 1956.


©Mats Linder / matslinder.no



BESTILL BØKER / ORDER BOOKS