TYSKE LAMPER FRA CA. 1910

Innimellom så kommer jeg over løse produktark uten informasjon om hvem som er produsenten. Akkurat sånn er det i dette tilfelle. Eneste ting jeg vet er at lampene er fra en tysk produktkatalog fra ca. 1910. Resterende informasjon må bare lappes sammen på bakgrunn av mine erfaringer med tilsvarende type materiale.

Sist sommer kjøpte jeg restene av bedriftsarkivet etter Andreas Moe, en interiørforretning i Trondheim, tilsvarende Christiania Glasmagasin. Der har det dukket opp mye spennende materiale, som produktkataloger, korrespondanse, fotografier og annet rart.

Når man ser på disse taklampene så er flere av de laget av ulike komponenter som kan varieres innbyrdes med hverandre. Det er en genial måte for å kunne markedsføre og selge flest mulig modeller uten alt for dyre utviklings- og produksjonskostnader. Typisk for denne tiden er glass-stavene som henger fra skjermen. I dag er få slike lamper igjen. Det skyldes ofte at glass-stavene er blitt knust under flytting, eller så har snoren som holder stavene på plass røket. Med andre ord så er det viktig å passe på slike lamper da det er få komplette eksemplarer igjen. Så er det ekstra heftig å se de originale stoffskjermene. Slike er relativt sjeldne i dag.

Fordi jeg ønsker at disse løse produktarkene ikke bare skal bli liggende i en haug med annet ukjent materiale synes jeg det er hyggeligere å dele med dere som følger nettsiden. Må innrømme at det er mange spennende og overraskende lamper produsenten laget. God fornøyelse. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.no



BESTILL BØKER / ORDER BOOKS