WESTNOFAPRODUKTKATALOG FRA 1970-ÅRENE

Når man surfer rundt på internett og ser på andrehåndsmarkedet så er det ofte møbler blir solgt med Westnofa som produsent. Det er i grunn ikke så rart da de er utstyrt med Westnofa-etiketter. Nå er det slik at Westnofa var en eksportorganisasjon for flere norske møbelfabrikker.

Olav Rolv Tysnes. Sesam. Møre Lenestolfabrikk.

I 1954 gikk Åslids Møbelfabrikk, P. I. Langlos Fabrikker, Møre Lenestolfabrikk, Stokke og Vestlandske Møbler sammen om å starte Westnofa (West Norway Factories Ltd. AS). Deres felles foretakende viste seg vellykket da de straks klarte å markere seg i utlandet, deriblant USA.

Peter Opsvik. Inka (Oase). Stokke.

En av katalogens interessante modeller er Peter Opsviks Inka, eller skal vi kanskje heller si Oase. Det er faktisk ikke så lett å bli klok på da Stokke brukte forskjellige navn på stolen. Om dette forvirrende tilfelle har jeg tidligere skrevet en artikkel som du kan lese HER

Börge Lindau & Bo Lindekrantz. Plus. Møre Lenestolfabrikk.

Jeg har tidligere også skrevet om utenlandske designer som tegnet for norske produsenter. Det er en artikkel jeg synes du bør få med deg. Den finner du HER Svenskene Børge Lindau og Bo Lindekrantz var tidlig i 1970-årene to av Skandinavias mest omtalte formgivere. Det skyldes i all hovedsak deres møbler i stålrør for Lammhult. For Møre Lenestolfabrikk designet de Plus, en klassisk utformet stol i laminert tre.

Harald Relling. Wing. P. I. Langlos Fabrikker.

Harald Relling er en annen designer som tegnet stålrørmøbler. Wing for P. I. Langlos Fabrikker var lenge en smule uglesett. Men ting har forandret seg de siste årene da alt flere ønsker å finne kule møbler fra 1970-årene. Stolen omsettes nå innimellom for drøye 10 000 kroner. Jeg overraskes stadig over alt høyere priser på norske møbler fra 1950- til 1970-årene. Her har nok utenlandske handlere bidratt kraftig til at norsk design fått høyere status.

Gerhard Berg. Berg. Åslids Møbelfabrikk.

Ellers var det en liten overraskelse da jeg oppdaget av Gerhard Berg designet soveromsmøbler for Åslids Møbelfabrikk. Før Åslid gikk med i Westnofa var deres møbler nok så sidrumpa. Etterpå utviklet de modeller som ble tilpasset det amerikanske markedet. Slike tendenser ser vi også i dag hos de store møbelkjedene. Bergs møbler for Åslid derimot er enkle og sofistikerte i tidstypisk skandinavisk utførelse.


©Mats Linder / matslinder.no



BESTILL BØKER / ORDER BOOKS


Ingmar Relling. Flex. Vestlandske Møbelfabrikk.
Ingmar Relling. Siesta. Vestlandske Møbelfabrikk.
Ingmar Relling. Siesta. Vestlandske Møbelfabrikk.
Frank Reenskaug. Trim II-III. Møre Lenestolfabrikk.
Arnt Lande. Panter. Stokke.
Harald Relling & Petter Drege. Valiant.
Olav Rolv Tysnes. Everest.
Ingmar Relling. Fjord. Vestlandske Møbelfabrikk.
Ingmar Relling. Spring. Vestlandske Møbelfabrikk.
Ingmar Relling. Tema I-II. Vestlandske Møbelfabrikk.
Harald Relling. Montana.
Harald Relling. Valens.
Eric Zackrisson. Lumber I-II. Stokke.
Peter Opsvik. Mini Max. Stokke.
Peter Opsvik. Tripp Trapp. Stokke.
Åslid. 33. Åslids Møbelfabrikk.
Åslid. Nirvana. Åslids Møbelfabrikk.