Bent Gabrielsen Pedersen var i flere tiår en av Danmarks fremste smykkedesignere. Han utviklet en taktil følelse for sølvets materialitet.
Bent Gabrielsen Pedersen (1928–2014) gikk på den nyopprettede Gullsmedhøyskolen i København i perioden fra 1951 til 1953. Allerede som student designet han smykker for det anerkjente gullsmedfirmaet Hans Hansen. Samme år Gabrielsen Pedersen var ferdig med utdannelsen ble han ansatt som verksmester på firmaet. Ikke lenger etterpå fikk han jobben som kunstnerisk leder for Hans Hansen.
Blant Bent Gabrielsen Pedersen første suksesser var halsbåndet i 34 ovale ledd i sølv og emalje. Den myke utformingen fulgte kroppens bevegelser og formet seg naturlig rundt halsen. Annerledes var armbåndet i hamret gull og uslipte turkiser. Det kontrasterte heller til huden og spilte på materialets karakter. Det hamrede metallet hadde for øvrig gullsmeden Georg Jensen gjort kjent tidlig på 1900-tallet.
Flere av Bent Gabrielsen Pedersens smykker var minimalistiske. Et halssmykke konstruert av to deler, hengslet sammen i nakken, fulgte nærmest japansk papirbrettekunst. Minimalistisk er også armbåndet med de organiske, blæretangformede kulene. Tone Vigelands smykker fra tiden ved PLUS var i et lignende kunstnerisk landskap.
Gabrielsen Pedersen var stolt over å være gullsmed og arbeidet for å øke interessen og forståelsen for faget. I en artikkel i det danske fagtidsskriftet Dansk Kunsthaandværk i 1963 skrev han at det var en viktig oppgave å formgi smykker for serieproduksjon, men at det begrenset fornyelsen. Problemet var at få mennesker hadde økonomi til å kjøpe unika smykker fremstilt i et eksemplar.
I 1969 etablerte Bent Gabrielsen Pedersen eget gullsmedverksted i Kolding. Der arbeidet han i stor grad med unikaarbeider, ofte inspirert av indiske og egyptiske smykker.
LESETIPS:
Funder, Lisa. Dansk smykkekunst. Nyt Nordisk Forlag.
Funder, Lisa. Dansk sølv. Nyt Nordisk Forlag.
Ingvordsen, Jens. Smykkeskrinet. Strandberg Publishing.
©Mats Linder / matslinder.no
Vipps: 527697